header

Karácsonyi lakossági tájékoztató

 Tisztelt Bényei Lakosok!

Az év végéhez közeledve elmondhatjuk, hogy egy nehéz, küzdelmes éven vagyunk túl. Ez az év teljesen másként alakult, mint év elején terveztük, az idei esztendőre az aggódás volt a jellemző. A koronavírus járvány mindannyiunk életére, munkájára kihatott és még mindig átszövi mindennapjainkat. Nyáron már-már azt hittük fellélegezhetünk, de ősszel kezdődött a vírus második hulláma, amióta ismét az aggódás szövi át mindennapi életünket. Sok tekintetben tanulságos volt ez az év. Megtapasztaltuk milyen az, ha szeretteink és saját magunk védelmében hosszú hetekig, hónapokig nem találkozunk szülőkkel, nagyszülőkkel, gyermekeinkkel, unokáinkkal. Megtanultunk olyan szabályokhoz alkalmazkodni, amelyek eddig nem voltak jelen életünkben, de bízunk benne, hogy hamarosan visszatérhetünk megszokott életünkhöz. Köszönöm a Bényei Lakosoknak, hogy türelemmel és fegyelmezetten betartották az eddigi védelmi intézkedéseket. Köszönet illeti mindazokat, akik az egészségügyben, boltban, postán, családsegítőként és házi segítségnyújtásban dolgoznak, az iskolai és óvodai munkatársakat, valamint azokat, akik településünkön támogatásukkal segítették a vírus elleni védekezést. És nem utolsó sorban köszönet illet az önkormányzat, közös önkormányzati hivatal valamennyi munkatársát, amiért példásan kiveszik részüket a feladatokból! Arra kérek továbbra is Mindenkit, hogy tartsák be a védelmi intézkedéseket, a kijárási korlátozást, maszkviselést, védőtávolságot, mert ez szükséges ahhoz, hogy vírust együttes erővel legyőzzük.

Összegezve az eltelt évet: a vírushelyzet ellenére településünkön az elnyert pályázati támogatások megvalósultak, több utcánk új aszfalt burkolatot kapott, megújult a Faluház épülete, s a jövőre nézve új támogatásokat is kaptunk, melyből bölcsődét építhetünk, s újabb utakat újíthatunk fel. Mindebben köszönet illeti Pogácsás Tibor önkormányzat államtitkár úr, országgyűlési képviselőnk támogatását. A lakosoknak vitaminok, maszkok osztásával igyekeztünk segíteni a vírus elleni védekezésben. A Kerekkocka Alapítvány is bekapcsolódott támogatásával a védekezésbe, valamint a Magyar Vöröskereszt is adományosztással segítette a rászoruló Bényei lakosokat. A beérkezett kérelmek alapján kiosztásra került a szociális tűzifa, valamint karácsonyi ajándékcsomagot osztottunk a 70. életévet betöltött lakosainknak. Köszönöm Ordasiné Hargas Judit munkatársamnak, valamint a Bényei Polgárőrség képviseletében Ordasi Attilának, hogy a csomagokat ebben a pandémiás helyzetben személyesen vitték ki a lakosoknak. Decemberben megújult a Bényei Polgárőrség vezetősége. Köszönöm a leköszönő elnöknek, Szombati Attilának az elmúlt öt évben végzett lelkiismeretes munkáját, valamint köszönet illeti Rádi András elnökhelyettes és Boris Róbert titkár öt éves munkáját is.  Egyúttal sok sikerült kívánok a Polgárőrség új vezetőségének! (Elnök: Kalmár Attila, elnökhelyettes: Kalmárné Pángyánszki Edit, tikár: Nagy Gyula)

Kedves Bényeiek, a mostani Karácsonyunk kicsit más lesz, mint amihez hozzászoktunk, hiszen a koronavírus járvány miatt hozott korlátozások kihatnak e szent ünnepre is. Miniszterelnök úr december 21-én bejelentette, hogy Szenteste, december 24-ről 25-re virradó éjjel felfüggesztik a kijárási tilalmat. A magánrendezvényekre is érvényes tízfős korlát megmarad, ám ebbe nem számítanak bele a 14 év alatti gyermekek. Mértékletességet és átgondoltságot kér a családoktól. A kijárási tilalom felfüggesztése szentestére egy lehetőség, amivel élnünk kell a biztonság megtartása mellett.  Fontos, hogy ez a lehetőség ne tegyen senkit óvatlanná, ne veszélyeztessük a súlyos, többfajta megbetegedésben szenvedőket, a szülőkre és nagyszülőkre figyeljünk oda.

 

Karácsony közeledtével felhívom a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy fokozottan figyeljenek oda a tűzesetek megelőzésére, amennyiben tűzet észlelnek azonnal hívják a 105-ös segélyhívó számot. A vadásztársaság kéri a balesetek elkerülése érdekében, hogy ügyeljenek arra, ha sötétedés után bicikliznek, sétálnak vagy kutyát sétáltatnak, láthatósági mellény legyen Önökön.

 

Tájékoztatom Önöket, hogy az orvosi ügyeleti rendszerben 2021. január 1-től változás következik be.

A jelenlegi veszélyhelyzetre, valamint az egészségügyben lévő folyamatos szakemberhiányra tekintettel átmenetileg hat hónapig az alábbiak szerint változik az orvosi ügyeleti rendszer: Pilisen egy fő mentőtiszt látja el a betegeket ambulancián, a kivonuló szolgálatot pedig a monori és gyömrői ügyelet látja el központi irányítással.

 A monori ügyeleti helyszínhez Monor, Csévharaszt, Monorierdő, Nyáregyháza, Pilis, Vasad települések közigazgatási területe, míg a gyömrői ügyeleti helyszínhez Gyömrő, Bénye, Gomba, Káva, Mende, Pánd, Péteri települések közigazgatási területe fog tartozni, de sürgős ellátást igénylő esetben mindkét orvosi rendelő fogadja azokat a betegeket is, akik nem az ellátási területükhöz tartoznak.

Mindezek alapján a központi orvosi ügyelet helyszíne: 2230 Gyömrő, Szt. István út 55.

Elsősegélynyújtó pont: 2721 Pilis, Szent István park 1.

Az orvosi ügyelet telefonszáma változatlan: 06/29/496-011, kérem, minden esetben előbb hívják az ügyeletet, ahol a központi irányítás segítségükre lesz.

                                                         Tisztelt Bényei Lakosok!

Kívánom, hogy a szeretet és békesség járja át az elkövetkező ünnepnapjaikat. Kívánom, hogy az Új Esztendőt egészségben telve, újult erővel kezdhessük. Áldott, békés, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket és Boldog Új Évet kívánok Mindenkinek!

Bénye, 2020. december 22.

                                                                                                                                              Kovács Erika                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   polgármester

 

Egyházi hírek

ÜNNEPI ISTENTISZTELETI REND BÉNYÉN

2020.dec. 24-én 17:30-kor Szentesti szabadtéri istentisztelet a Templomkertben

2020. dec. 25. 10 órakor Karácsonynapi istentisztelet (úrvacsora nélkül)

2020. dec. 26-án Karácsony másodnapján nem tartunk istentiszteletet

2020. dec. 27. 10 órakor Karácsony utáni vasárnapi istentisztelet

2020. dec. 31. Óév este nem tartunk istentiszteletet

2020. jan. 1. de. 10 órakor Újévi istentisztelet (úrvacsora nélkül)

2 020. január 3-án. 10 órakor Az esztendő első vasárnapján istentisztelet (úrvacsora nélkül)


Köszöntéssel:
Buday Zsolt

lelkész

ERŐS VÁR A MI ISTENÜNK!