header

Polgármester köszöntője

Kedves Látogató!

Szeretettel köszöntöm Önt Bénye község honlapján, köszönöm, hogy érdeklődésével megtisztel bennünket. Engedje meg, hogy röviden bemutassam községünket.

Bénye 1300 fős település Pest megyében, amely már az Árpád korban lakott volt. Elnevezése a Benedek személynévből származik, az első írásos említése 1368-ban történt. A török időszakban a település elpusztult, Fáy Mihály 1714. április 27-én telepítette újjá magyar és felvidéki szlovák ajkú lakosokkal. Azóta településünk folyamatosan létezik, a 2014-es évben ünnepeltük Bénye Község újjátelepítésének 300. évfordulóját.

Bénye gyönyörű környezetben, dombokkal övezett völgyekben meghúzódó település, festőien szép természeti értéke a dombság és a síkság találkozásánál elterülő Dolina, amely számos helyi rendezvényünk színhelyéül szolgál. Helyi kuriózum a Lomen-völgyi löszkopár, a Bényei-patak partján álló, több mint 100 éves eperfa és hasonló korú tölgyliget, de különös hangulatot kölcsönöznek falunknak a gyalogos forgalmat szolgáló kis utcák,  az ún. „ulicskák” is. Építészeti büszkeségünk a 2012-ben felújított evangélikus műemléktemplom, melyet 1784-1794.között emeltek késő-barokk stílusban. Művelődési központként, e-pontként és könyvtárként is funkcionál községünkben a 2012-ben megépült IKSZT, amelyen belül található a pálinkafőző múzeumunk is.

Az itt élő lakosság mezőgazdasági termelést őstermelői, családi és társas vállalkozások formájában folytat. Fő terményeik a búza, kukorica, napraforgó, repce és árpa, de meghatározó községünkben a szőlőtermesztés is. De napjaink fő foglalkoztatását budapesti munkahelyek biztosítják.

Bénye sokrétű és gazdag hagyományai hozzátartoznak életünkhöz, fontosnak tartjuk a helyi értékek megőrzését. Civil szervezeteink segítő közreműködésével számos olyan rendezvénnyel büszkélkedhetünk, amellyel hagyományt őrzünk és teremtünk. Minden év januárjában kerül megrendezésre a Vince Napi Borverseny, áprilisban a Pálinka verseny, május 1-jén a Majális, szeptember utolsó szombatján a szüreti mulatsággal egybekötött Falunap,  decemberben a karácsonyi vásár és ünnepség.

Remélem e rövid ismertetővel sikerült érdeklődését felkelteni településünk iránt és a honlapunkon barangolva kedvet érez ahhoz, hogy személyesen is ellátogasson hozzánk. Bármikor szívesen látjuk vendégként településünkön!

 

Üdvözlettel:

Kovács Erika

                Bénye Község polgármestere