header

Lomen Erzsébet

Mi magyarok március idusán emlékezünk meg legnagyobb nemzeti ünnepünkről, az 1848/49-es forradalom és szabadságharcról. Ennek a kimagasló ünnepnek a 160. évfordulóját mi bényeiek a községi faluházban ünnepeltük. A délután három órakor kezdődő rendezvényen a polgármester úr mondott beszédet. Megemlékezett magáról a forradalmi eseményekről, és elmondta, hogy milyen tevékenységek zajlottak a háttérben. A beszéd után következett az iskolások magas színvonalas műsora, melyet Dudás Gabriella tanított be. A kiváló előadáson nem csak elmondták a forradalmi eseményeket, hanem kitűnően be is mutatták azokat. Azonban, ahogy a terem telítettsége is jelezte, ez a nap nemcsak egyszerűen egy kerek évforduló méltó megünneplése volt. Korábban Bénye Község Önkormányzatának képviselőtestülete úgy határozott, hogy ezt az alkalmat használja fel arra, hogy a község legmagasabb kitüntetését a díszpolgári címet átadja az arra legérdemesebbnek. Március 15-én Lomen Erzsébet vehette át ezt a szép elismerést, az alábbiakban őt mutatjuk be, majd pedig a vele készült interjút olvashatják.

Életrajza:

1948. március 27-én született Bényén. Tanulmányait a bényei általános iskolában kezdte, majd a monori József Attila Gimnáziumban tett érettségi vizsgát. A gimnázium elvégzése után 1966-ban a Fővárosi Vegyesipari Vállalatnál kezdett dolgozni, mint anyagkönyvelő. 1967-ben került vissza Bényére, ahol az önkormányzatnál gazdálkodási előadói munkakört töltött be. A kávai iskolába 1967-ben került, mint pedagógus. A munka mellett ebben az időszakban szerzett tanári diplomát a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola biológia, földrajz szakán. 1969 –től egészen a nyugdíjazásáig a gombai általános iskolában tanított. 1990-ben választották meg először önkormányzati képviselőnek. 1995-től pedig folyamatosan betölti az alpolgármesteri pozíciót is.
A 11 éves polgárőr egyesületben 5 évig volt titkár. Az 1997. augusztus 14-én megalakult nyugdíjas klub aktív vezetője.

A rövid életrajzot olvasva két tevékenység volt meghatározó életében. Hogyan találta meg az egyensúlyt a pedagógusi pálya és sok szabadidőt igénylő közéleti tevékenység között?
- Nagyon nehezen. Kezdetben gyakran előfordult, hogy a dolgozatjavítások éjszaka történtek. De, hogy ez a dolog csak a tanári pályám kezdetére volt jellemző, abban nagy segítségre volt édesanyám, később pedig Gábor fiam, akik sokat segítettek nekem a házimunkában. A közéleti tevékenységnél más a helyzet, persze ez is sok időt igényel, de a munka eloszlik, mert itt már sokkal több embertől kapok segítséget.
- Az elismerést elsősorban a közéleti tevékenységéért kapta. Ennek a tevékenységnek óriási része a 10 éve sikeresen működő Napsugár Nyugdíjas Klub is. Mit gondol miért működik ez az egyesület 10 éve ilyen jó?
- Szerintem semmi ördöngősség nincs a dologban, egyszerűen az idejáró emberek a siker kulcsai. Jól érzik magukat itt, szeretnek rendezvényre járni, és szeretnek aktívan részt venni azokban.
- Mely pillanatok voltak a legemlékezetesebbek az elmúlt közel tíz év alatt?
- Nekem az összes az volt. De talán a legkiemelkedőbbek az öt vagy tízéves évfordulók és a kirándulások voltak. Azt gondolom, hogy kevés olyan hely van Magyarországon, ahol még nem jártunk.
- Mivel foglalkozik most, mint nyugdíjas?
- Alpolgármesteri tevékenységemet végzem. Helyettesítem a polgármestert különböző értekezleteken, rendezvényeken és persze továbbra is aktívan részt veszek a nyugdíjas klub életében, Előkerülnek az eddig félretett könyvek, és így a szakirodalom mellett most már van időm regényeket is olvasni.
- Köszönöm szépen, és engedje meg, hogy további sok sikert kívánjak Önnek és a Nyugdíjas klubnak is.

Duchenka Nándor