header

Monor és Cegléd Környéke Hegyközség

Szervezeti változás: Monor és Cegléd Környéke Hegyközség

Jogutódlás2.pdf

Jogelőd szerv:

Szervezet hivatalos neve:
Monor és Környéke Hegyközség

Szervezet adószáma:
18672552-1-13

A szervezet címe:
2213 Monorierdő, Szárazhegy 0194 hrsz.

A hegyközség elősegíti és előmozdítja a hegyközséghez tartozó borvidéki és külön jogszabályban meghatározott egyéb, borvidéken kívüli - településeken a szőlőművelés érdekeit, a bortermelés színvonalának emelését, összességében elősegíti és előmozdítja a szőlészeti, borászati termékek piacképességének javítását. A hegyközség elősegíti és előmozdítja a hegyközséghez tartozó borvidéki települések szőlészeti és borászati termelői által végzett tevékenységükhöz főződő közös érdekeiket, elősegíti és érvényesíti az általuk előállított termékek származás-, minőség- és eredetvédelmét.

Adószám:
18672552-1-13

 
Hegyközség története
 
Bénye - Gomba hegyközség a Pest megye délkeleti részén helyezkedik el. A Gödöllői- ceglédberceli dombság délnyugati részén. Itt húzódik a Duna- Tisza vízválasztója.
 
Ez a vidék számos lelet szerint már a rómaiak korában is lakott település volt. A török időkben kipusztult. 1714-ben Fáy Mihály telepítette be Bényét felvidékről szlovák ajkú emberekkel.
 
A szőlő termesztése és borkultúrája évszázadokra nyúlik vissza. Fáy Mihály így ír 1714. április 27-i telepítési levélben:
 
„Elsőben szőlők építésére adok nékiek szabadságot négy esztendő alatt, ötödikben igaz dézsmáját adják ki.”
 
Elődeink jól éltek ezzel a lehetőséggel. Növény és állattenyésztés mellett ez jelentette a biztos megélhetést, mert az önellátáson túl a szőlő a bor mindig eladható volt.
 
A kétszáz évvel ezelőtti pecsétnyomatokban is megtalálható már a szőlő. 
 
1995. szeptember havában alakult meg Magyarországon az elsők között hegyközségünk.
 
Bénye Gombával 500 ha-t meghaladó területen közös hegyközséget alkot, a Kunsági borvidék, Cegléd- Monor-Jászsági körzetén belül a Monor alkőrzetéhez tartozik. Termőhelyi besorolását tekintve, teljes területén I. kateszteri besorolásba tartozik. Nagyon sok kiváló minőségű bort biztosító szőlőfajta található a hegyközség területén pl: Kékfrankos, Zweigelt, Chardonnay, Rajnai rizling Karát, Rizlingszilváni, Ottonel muskotály stb. 
 
A hegyközség jól működik, több száz tagot számlál. Tagjai sorában meghatározó szereppel bír a KERBOR Kft. és a Kincsem Pince Vállalkozás.
 
Hegyközség, mint civilszervezet aktívan segíti Bénye község rendezvényeit, kulturális életét- Falunap szüreti felvonulás.
 
A szőlős-gazdák kezdeményezésére, önkormányzat támogatásával elhatározták, hogy kiválasztják a hegyközség védőszentjét. A választás Szent Vincére esett.
 
Szent Vince bronz szobrát 2001. január 26-án a bényei Faluház udvarán került felavatásra. Készítője Oláh Szilveszter.
 
Ettől az esztendőtől minden évben Vince napján kerül meg rendezésre a községi borverseny. Borverseny szőlővesszők szedésével kezdődik. A levágott vesszők hasítását a hegybírók végzik, a rügyek állapotából következtetnek az évi várható termésre.
 
A legtöbb pontot kapott bor tulajdonosa elnyerheti a” vándor Vince” szobrot, a Faluház előtti szobor kicsinyített mását, amelyet egy évig tarthat a pincéjében.