header

Lakossági tájékoztató (04.30.)

 

Tisztelt Bényei Lakosok!

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszába lép - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerda este.

Május 3-áig érvényben maradnak a koronavírus-járvány miatt elrendelt, jelenlegi korlátozó szabályok, mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el otthonát. Hétfőtől új szabályok lépnek életbe, azonban Budapesten és környékén továbbra is az eddigi szabályok maradnak hatályosak.

Május 4. után is érvényes marad Budapesten és Pest megyében a kijárási korlátozás. Tömegközlekedésen és boltokban kötelező lesz maszkot vagy „szájat-arcot” eltakaró sálat viselni, tartsunk másfél méteres távolságot egymástól.

Május végéig biztosan nem tér vissza a rendes oktatás, továbbra is digitálisan folytatódik. Marad az ingyenes parkolás az egész országban, az üzletek időkorlát nélkül kinyithatnak, a szabadtéri múzeumok is, a szolgáltatások pedig korlátozások nélkül működhetnek.

 

Az idősekre vonatkozó időbeli védőkorlát továbbra is megmarad, tehát továbbra is érvényes az a rendelkezés, mely szerint a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja” csak.

 

Május 4-től a Kormány által kiadott rendelet értelmében településünkön a veszélyhelyzetben kihirdetett óvodai szünet idején ügyeletet tartunk. Az óvodai ügyelet időszakában csoportonként maximum 5 gyermek napközbeni felügyeletét tudjuk ellátni azon szülők részére, akik elsősorban munkavégzésük miatt ezt igénylik. Fontos, hogy csak akkor kérjék az ellátást, ha semmiképp nem tudják megoldani a gyermekfelügyeletet. A szülőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy gyermekük nem szenved fertőző betegségben. Ezzel az ügyeleti rendszerrel nem az óvodai nevelés, óvodai ellátás indul újra, az ügyelet kizárólag gyermekfelügyeletre vonatkozik.

 

Tájékoztatom a Lakosokat, hogy jelenleg igazoltan nincs új típusú koronavírussal fertőzött személy Bényén.

 

Fontos, hogy a 65 év felettiek védelme, fontos, hogy vegyék komolyan az ajánlásokat és próbálják minimálisra csökkenteni az utcai kijárást. Szükség esetében pedig keressenek Bennünket, kérjenek segítséget a korábban is ismertetett telefonszámokon:

-          Házi segítségnyújtás keretében (személyes gondozás, háztartási tevékenység, szociális segítés, bevásárlás, gyógyszerkiváltás) kérhetik a Monori Gondozási Központ bényei munkatársának

          Sáránszki Deborának a segítségét: telefon: 06-70-200-3022

-          Bénye Község Önkormányzata vállalja, hogy a segítséggel nem rendelkező idős lakosainak és a hatósági járványügyi megfigyelés, elkülönítés alatt álló lakosoknak az élelmiszert és a szükséges gyógyszereket a lehető legrövidebb időn belül bevásárolja. A segítség térítésmenetesen történik, viszont a vásárlás ellenértékét a segítséget kérőnek kell fedeznie. Az alábbi telefonszámon kérhetik az Önkormányzat segítségét:  

Kovács Erika polgármester: telefon: 06-304-381-383

-          A családsegítés, gyermekvédelem, szociális és mentálhigiéniás problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára a krízishelyzet megszűntetése érdekében a veszélyhelyzetben is lehetőség van segítséget kérni az alábbi elérhetőségen:

                         Mészárosné Kopcsándi Margit: telefon: 06-30-663-2764.

-          A képviselő-testület tagjai is szívesen segítenek mindenben, amennyiben keresik őket az alábbi elérhetőségeken:

-          Kovács Erika 06 304 381 383

-          Kalmár Attila 06 209 327 664

-          Duchenka Norbert 06 305 267 305

-          Henger Viktor 06 308 944 545

-          Huszák Mihály 06 205 730 946

-          Mészárosné Kopcsándi Margit 06-30-663-2764

-          Süle Zsolt 06 709 446 832

 

Egészségügyi ellátás igénybevétele, receptek írása: Betegséggel, kezeléssel Dr . Marosi József telefonon keresztül is megkereshető hétfőtől-csütörtökig 8-16 óra között, pénteken 8-14 óra között az alábbi telefonszámon: 06-20-432-61-91  Ezen időpontot túl a Pilisi Orvosi Ügyelet látja el az orvosi feladatokat.

A háziorvosi ellátás igénybevételével a nővér által kiadott tájékoztató szerint 2020. március 16-tól Bényén a receptírási rend is változik. A receptkérelmeiket papír alapon a rendelő bejáratánál lévő postaládába kell bedobni, amelyen szerepeltetni kell:  név, cím, TAJ szám és a kért gyógyszer neve. (A nővér kérése, hogy a gyógyszerek nevét olvashatóan írják fel.)  Ezen „receptírási rend” csak a Bénye-Káva háziorvosi praxishoz tartozó betegekre vonatkozik.

A receptek felírása ez alapján „E” recept (elektronikus recept) formájában történik, hétfői és szerdai napokon. Kérik, hogy a receptigényeket időben adják le, akár már egy héttel korábban is, hogy időben megírásra kerülhessenek. Nem szükséges a betegnek a gyógyszerért személyesen elmennie, a gyógyszertárakban bármely hozzátartozó, ismerős a beteg TAJ számának bemondásával és saját személyi igazolvány bemutatásával kiválthatja a gyógyszereket.

Felhívom a Lakosok figyelmét, hogy 2020. május 1-jén a Pilisi Orvosi Ügyelet látja el az orvosi feladatokat.

Pilisi ügyelet telefonszáma:06-29-496-011

Bényei orvosi rendelő telefonszáma: 06/29-434-086

Monori Szakrendelő telefonszáma: 06/29-412-129 vagy 06/29-412-360

Mentők: 104

Általános segélyhívó: 112

Védőnői tanácsadás igénybevétele: Parádi Rozália, elérhetősége: 06-70-518-42-49

Gyógyszertár: a kijárási korlátozás ideje alatt munkanapokon hétfő-szerda-péntek 11-13 óra között tart nyitva.

 

A hulladékszállítást végző szolgáltató tájékoztatása szerint: a kialakult veszélyhelyzet miatt, a szolgáltatást végző munkatársainak védelme és ezáltal  az alapszolgáltatás biztosítása érdekében a házhoz menő csomagolási és zöldhulladék gyűjtésének gyakoriságát havonta egy alkalomra módosítja, így 2020. május 1-től a házhoz menő szelektív hulladék gyűjtésének gyakorisága havi 1 alkalomra módosul. Az alábbi táblázat a 2020. évre vonatkozó csomagolási hulladékok gyűjtésének időpontjait mutatja:

2020.

május

június

július

aug.

szept.

okt.

nov.

dec.

20.

17.

15.

12.

9.

7.

4.

2.; 30.

A mindenkori begyűjtéssel egyidejűleg 1 db cserezsákot (csomagolási hulladék gyűjtésére szolgáló, sárga színű, emblémás) adnak.

A csomagolási hulladék bármely átlátszó zsákban, illetve a kommunális hulladék gyűjtésére használt edényzettől eltérő, jól látható módon megjelölt (sárga színű, vagy tetejű, felirattal ellátott) szabványos edényzetben is kihelyezhető a megadott gyűjtési napon. Az alábbi táblázat a 2020. évre vonatkozó zöldhulladék gyűjtésének időpontjait mutatja:

2020.

május

június

július

aug.

szept.

okt.

nov.

dec.

6.

3.

1.; 29.

26.

23.

21.

18.

16.

A mindenkori begyűjtéssel egyidejűleg munkatársaink 2 db cserezsákot (zöldhulladék gyűjtésére szolgáló, zöld színű, emblémás, lebomló) adnak. Az intézkedéssel felszabaduló kapacitás biztosítja a kommunális hulladékszállítás zavartalan ellátását.  A szolgáltató jelen intézkedés bevezetésével is biztosítja a jogszabályi előírásoknak és az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási terv kötelezően előírt  gyakoriságának megvalósítását.

 

Tájékoztatom a Lakosokat, hogy településünkön a Magyar Vöröskereszt (Pest Megye-Monor Területi Szervezete) 2020. május 13-án 16-18 óra között VÉRADÁST szervez, melynek helyszíne: IKSZT épülete (Szabó Dezső utca 4.). A Nemzeti Népegészségügyi Központ állásfoglalása alapján a kijárási korlátozások ellenére a véradó események megtarthatók, melyen fokozottan figyelni fognak a véradók és a vért vevők biztonságára.

 

A hétvégéken a polgármesterek továbbra is dönthetnek a településükre vonatkozó további kijárási korlátozásokról. Bényén ezen a hétvégén sem tervezek az országostól eltérő szabályokat bevezetni. Kérem, hogy saját magunk és mások egészségének megóvása érdekében lehetőség szerint a saját udvarunkban, kertünkben tartózkodjunk, közösen csak úgy tehetünk közösségünk biztonsága érdekében, ha ténylegesen otthon maradunk. Május első vasárnapján az Édesanyákat köszöntjük. Sajnos a korlátozások miatt, ez az ünnepnap is más lesz, mint általában lenni szokott.

Isten éltesse az Édesanyákat!

 

Bénye, 2020. április 30.

 

                                                                                                          Kovács Erika

                                                                                              Bénye Község polgármestere