header

Lakossági Tájékoztató (05.09.)

 

 

    Bénye Község Önkormányzatának

Polgármesterétől

* 2216 Bénye, Fő út 74.

                ( 29/434-171

                                                                      polgarmester@benye.hu

Tisztelt Bényei Lakosok!

 

Az élet újraindításának további lépései legkorábban jövő hét végén következhetnek - közölte Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Május 18-ig érvényben maradnak a koronavírus-járvány miatt elrendelt, jelenlegi korlátozó szabályok. Budapesten és Pest megyében továbbra is az eddigi szabályok maradnak hatályosak, továbbra is érvényes a kijárási korlátozás.

Tömegközlekedésen és boltokban kötelező maszkot vagy „szájat-arcot” eltakaró sálat viselni, tartsunk másfél méteres távolságot egymástól.

Az idősekre vonatkozó időbeli védőkorlát továbbra is megmarad, tehát továbbra is érvényes az a rendelkezés, mely szerint a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja” csak.

 

A miniszterelnök úr tájékoztatása szerint bizonytalan, hogy kinyitnak-e az iskolák a nyári szünet előtt.  A koronavírus-járvány ugyan lelassult, az új fertőzöttek száma csökkent, de a területi különbségek továbbra is fennállnak Budapest és Pest megyében több az aktív fertőzöttek száma, mint a többi megyében. Így továbbra is arra kérek Mindenkit, hogy tartsák be a védelmi intézkedéseket, köztük a maszkviselés szabályait is, mert ez szükséges ahhoz, hogy ne nőjön a fertőzések száma.

 

 

Tájékoztatom a Lakosokat, hogy jelenleg igazoltan nincs új típusú koronavírussal fertőzött személy Bényén.

 

Fontos, hogy a 65 év felettiek védelme, fontos, hogy vegyék komolyan az ajánlásokat és próbálják minimálisra csökkenteni az utcai kijárást. Szükség esetében pedig keressenek Bennünket, kérjenek segítséget a korábban is ismertetett telefonszámokon.

A kijárási korlátozásokról szóló rendelet értelmében nincs lezárás a főváros és Pest megye, illetve a vidék között, de az a kormány kérése a budapestiekhez és a Pest megyeiekhez, hogy a központi régiót elhagyva is tartsák be a védelmi intézkedéseket és csak indokolt esetben hagyják el az otthonukat.

Az országban megkezdték a koronavírus szűrést a Semmelweis Egyetem vezetésével, amelynek keretében a KSH által véletlenszerűen kiválasztott személyeket tesztelik. A vizsgált személyek megtudhatják, hogy átestek-e már a fertőzésen vagy épp fertőzöttek-e. Pest megyében is több település bekerült ebbe a reprezentatív szűrési programba. Tájékoztatom a lakosokat, hogy Bényén nem történik ilyen tesztelés, településünk nem került bele a szűrési programba.

 

Egészségügyi ellátás igénybevétele, receptek írása:

A veszélyhelyzetben 2020. március 16-tól Bényén a receptírási rend is változott.  A receptkérelmeiket papír alapon a rendelő bejáratánál lévő postaládába kell bedobni, amelyen szerepeltetni kell:  név, cím, TAJ szám és a kért gyógyszer neve. (A nővér kérése, hogy a gyógyszerek nevét olvashatóan írják fel.)  Ezen „receptírási rend” csak a Bénye-Káva háziorvosi praxishoz tartozó betegekre vonatkozik.

A nővér május 13-15. között szabadságon van, így csak azokat a receptkérelmeket tudja megírni, amelyek május 11-én, hétfőn leadásra kerülnek. A receptek felírása ez alapján „E” recept (elektronikus recept) formájában történik Nem szükséges a betegnek a gyógyszerért személyesen elmennie, a gyógyszertárakban bármely hozzátartozó, ismerős a beteg TAJ számának bemondásával és saját személyi igazolvány bemutatásával kiválthatja.

Betegséggel, kezeléssel Dr. Marosi József telefonon keresztül megkereshető hétfőtől-csütörtökig 8-16 óra között, pénteken 8-14 óra között az alábbi telefonszámon: 06-20-432-61-91  Ezen időpontot túl a Pilisi Orvosi Ügyelet látja el az orvosi feladatokat. A háziorvosi ellátás változásáról a következő szórólapban tájékoztatom a lakosokat.

Dr. Müller Cecília tájékoztatása szerint az egészségügyi ellátások fokozatosan indulnak újra, a járóbeteg-szakellátást csak előre egyeztetett időpontban lehet igénybe venni, vagyis bejelentkezés nélkül senki ne menjen szakorvoshoz, konzultáció telefonon is lehetséges. Ha a beteg vizsgálata elkerülhetetlen, akkor előzetesen felmérik a beteg állapotát, koronavírus-státuszát. Ha nem merül fel a fertőzés gyanúja, akkor megtörténik az ellátás, és ilyen esetekben a vizsgálat előtt nem kell laboratóriumi tesztet csináltatni. Abban az esetben, ha a vírusfertőzés-gyanúja fennáll a kezelendő betegnél, akkor őt egy másik helyiségben kell ellátni. Kiemelte, a kórházban történő, tervezhető és magas kockázatú beavatkozások esetén kell rendelkeznie a betegnek negatív laboratóriumi teszttel. Ezt az a szolgáltató rendeli meg, ahol az ellátást a páciens kapni fogja. A vizsgálathoz szükséges mintát az egészségügyi szolgáltatónál veszik le.

Pilisi ügyelet telefonszáma:06-29-496-011

Bényei orvosi rendelő telefonszáma: 06/29-434-086

Monori Szakrendelő telefonszáma: 06/29-412-129 vagy 06/29-412-360

Mentők: 104

Általános segélyhívó: 112

Védőnői tanácsadás igénybevétele: Parádi Rozália, elérhetősége: 06-70-518-42-49

Gyógyszertár: a kijárási korlátozás ideje alatt munkanapokon hétfő-szerda-péntek 11-13 óra között tart nyitva.

 

Ismételten felhívom a lakosok figyelmét, hogy a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete Bényén 2020. május 13-án 16-18 óra között szervezi meg a véradást. A véradás helyszíne: IKSZT (Bénye, Szabó Dezső u. 4.) Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos állásfoglalása szerint a véradás a veszélyhelyzetben is engedélyezett, melyhez továbbra is igénybe vehető a települések közösségi terei azzal a feltétellel, hogy a véradást megelőzően minden esetben egyezetni kell a települési önkormányzatokkal. A véradási eseményt úgy kell megszervezni, hogy ennek során a véradók, szakdolgozók biztonsága biztosítva legyen, a véradók számára a kézfertőtlenítés lehetőség adott legyen. Nagyon fontos, hogy minden véradás alkalmával kötelező bemutatni a személyigazolványt, ennek hiányában útlevelet vagy jogosítványt, lakcímigazoló kártyát, TAJ kártyát. A véradás előtt bőségesen kell folyadékot fogyasztani, valamint étkezni.

Minden bényei lakost kérek, hogy tartsák be az operatív törzs médiában hallható tanácsait. Amennyiben lehetőségünk van rá, csak nagyon szükséges okból menjünk nagyobb bevásárlóközpontokba, boltokba, hiszen helyben is lehetséges az alapvető élelmiszerek vásárlása:

-          A helyi élelmiszerboltban Gér Tibor és felesége (Főt út 89., telefon: 06-29-434-490) a szokásos nyitvatartási időben várja a vásárlókat. A boltban az előírások alapján a maszk viselése kötelező, egyszerre 5 vevőnél több nem tartózkodhat és fontos, hogy a vásárlók tartsák be az egymástól való megfelelő távolságot.

-          Hargas András (Pilisi utca 17/A, tel: 06-20-496-0062) helyi kistermelő is várja a bényei lakosok megkeresését  ( füstölt árú, házi zsír, hurka, kolbász kapható).

Köszönöm a lakosság türelmét, fegyelmezettségét a kialakult helyzettel kapcsolatban. Fontos, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a vírusfertőzés kockázatát a legminimálisabbra csökkentsük, így továbbra is azt kérem Mindenkitől, hogy vigyázzunk Magunkra és Egymásra, aki csak teheti, maradjon otthon!

Bénye, 2020. május 9.

 

                                                                                                          Kovács Erika

                                                                                              Bénye Község polgármestere