header

Lakossági Tájékoztató (05.15.)

 

    Bénye Község Önkormányzatának

Polgármesterétől

* 2216 Bénye, Fő út 74.

                ( 29/434-171

                                                                      polgarmester@benye.hu

 

Tisztelt Bényei Lakosok!

Az élet újraindításának feltételei megvannak, de a védekezést nem hagyhatjuk abba - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő emlékeztetett: két hete vidéken már enyhültek a korlátozások, most Pest megyében is ez történik.  A Pest megyei koronavírus-fertőzöttségi adatok közelebb állnak a vidékiekhez, ezért Pest megyét mostantól a többi megyével tekinti egy egységnek a Kormány.

Ezen a hétvégén még érvényben maradnak a koronavírus-járvány miatt elrendelt, jelenlegi korlátozó szabályok, többek között továbbra is érvényes a kijárási korlátozás, de május 18-tól, hétfőtől Pest megyében is enyhítő szabályok lesznek.

Hétfőtől megnyithatnak például a szabad területen lévő vidéki játszóterek, így településünkön is lehetőség nyílik a játszótér használatára, de kérem, szíveskedjen mindenki a megfelelő védőtávolságot betartani, felnőttek esetében lehetőség szerint maszkot viselni.

Felhívom a figyelmet, hogy továbbra is érvényben van az a rendelkezés, mely szerint tömegközlekedésen és boltokban kötelező maszkot vagy „szájat-arcot” eltakaró sálat viselni, tartsunk másfél méteres távolságot egymástól.

Az idősekre vonatkozó időbeli védőkorlát  is megmarad, tehát továbbra is érvényes az a rendelkezés, mely szerint a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja” csak.

 

Gulyás Gergely miniszter úr tájékoztatása szerint június 2-ig biztosan nem lesz iskolai oktatás, a tanév lezárásról még folynak az egyeztetések. A bölcsődék, óvodák újranyitás is még várat magára.

 

Arra kérek Mindenkit, hogy tartsák be a védelmi intézkedéseket, az időkorlátot, maszkviselést, mert ez szükséges ahhoz, hogy ne nőjön a fertőzések száma.

 

 

Tájékoztatom a Lakosokat, hogy jelenleg igazoltan nincs új típusú koronavírussal fertőzött személy Bényén.

 

Fontos, hogy a 65 év felettiek védelme, fontos, hogy vegyék komolyan az ajánlásokat és próbálják minimálisra csökkenteni az utcai kijárást. Szükség esetében pedig keressenek Bennünket, kérjenek segítséget a korábban is ismertetett telefonszámokon.

 

Egészségügyi ellátás igénybevétele, receptek írása:

Május 18-tól lehetőség van a háziorvosi állátás keretében óránként 4 beteg személyes vizsgálatára, ellátásra, de csak előzetes bejelentkezés alapján. Betegséggel, kezeléssel Dr. Marosi József telefonon keresztül is megkereshető hétfőtől-csütörtökig 8-16 óra között, pénteken 8-14 óra között az alábbi telefonszámon: 06-20-432-61-91 vagy rendelési időben a bényei rendelő vezetékes telefonszámán. Ezen időpontot túl a Pilisi Orvosi Ügyelet látja el az orvosi feladatokat..

 

A receptkérelmeiket továbbra is papír alapon a rendelő bejáratánál lévő postaládába kell bedobni, amelyen szerepeltetni kell:  név, cím, TAJ szám és a kért gyógyszer neve. (A nővér kérése, hogy a gyógyszerek nevét olvashatóan írják fel.)  Ezen „receptírási rend” csak a Bénye-Káva háziorvosi praxishoz tartozó betegekre vonatkozik.  A receptek felírása ez alapján „E” recept (elektronikus recept) formájában történik Nem szükséges a betegnek a gyógyszerért személyesen elmennie, a gyógyszertárakban bármely hozzátartozó, ismerős a beteg TAJ számának bemondásával és saját személyi igazolvány bemutatásával kiválthatja.

Bényei orvosi rendelő telefonszáma: 06/29-434-086

Pilisi ügyelet telefonszáma:06-29-496-011

Monori Szakrendelő telefonszáma: 06/29-412-129 vagy 06/29-412-360

Mentők: 104

Általános segélyhívó: 112

Védőnői tanácsadás igénybevétele: Parádi Rozália, elérhetősége: 06-70-518-42-49

Gyógyszertár: a kijárási korlátozás ideje alatt munkanapokon hétfő-szerda-péntek 11-13 óra között tart nyitva.

Jó hír, hogy 2020. május 20-án újra nyit a monori piac, a megszokott napokon, szerdán és szombaton lesz nyitva, az alábbi nyitva tartással és korlátozással:

-         6:00-8:00 közötti idősávban a 65 év feletti korosztály vásárolhat (maszk viselése kötelező)

-         8:00-13:00 közötti idősávban a 65 év alatti korosztály vásárolhat (maszk viselése kötelező)

A hét elején több lakos megkeresett személyesen engem is, munkatársaimat is, hogy miért nem kaptak „adománycsomagot”. Tájékoztatom a lakosokat, hogy az elmúlt szombaton az „adománycsomagokat” nem az önkormányzat osztotta, kérem, hogy a csomag osztásában részt vevő, a Magyar Vöröskereszt bényei képviselőit, tagjait keressék meg ezügyben.

Felhívom a lakosok figyelmét, hogy az új szelektív szemétszállítási rend szerint, a szolgáltató május 20-án viszi el a csomagolási hulladékot. A szemétszállítást végző szolgáltatónál Darázsi Kálmán Monor polgármestere a Monor térséghez tartozó 12 település (köztük településünk is) 60.000 ember nevében tárgyalásokat folytatott a megváltozott csomagolási és zöldhulladék havi egy alkalommal történő szállításával kapcsolatban. Egyelőre annyit sikerült elérni, hogy a korábban meghatározott 1 db sárga zsák helyett a szolgáltató 2 db sárga zsákot biztosít a háztartások részére. Mivel a szemétszállítási díj csak a kommunális hulladék elszállításának költségét tartalmazza, így nem lehet kötelezni a szolgáltató a több alkalmas csomagolási hulladék vagy zöldhulladék elszállítására. Sajnos a szolgáltatásra vonatkozó törvényi előírások havi egy alkalmas kötelező szállítást írnak elő a szelektív hulladékok tekintetében. Polgármester úr továbbra is keresi a megoldást a szolgáltatónál és folytatja a tárgyalásokat a települések nevében, melyre várhatóan szeptember elején kerül sor.

Kedves Bényeiek! Hosszú idő után végre Pest megyében is enyhültek a korlátozások. Budapesten még mindig sok a fertőzött, így a budapesti lépésekről, a korlátozások enyhítéséről várhatóan szombaton dönt a Kormány. Reméljük Budapesten is megtörténik a korlátozások enyhítése, és lassan, fokozatosan visszatérhetünk mindennapi megszokott életvitelünkhöz.  De addig is, minden Bényei Lakosnak kitartást, türelmet és jó egészséget kívánok!

 

 

Bénye, 2020. május 15.

 

                                                                                                          Kovács Erika

                                                                                              Bénye Község polgármestere