header

Lakossági tájékoztató (2020.03.16.)

 

Tisztelt Bényei Lakosok!

Mint ismert, Magyarország Kormánya veszélyhelyzetet hirdetett ki, mivel a koronavírus fertőzés elérte az országot. Hetek óta aggasztó hírek érkeznek a különböző országokból, és néhány napja már hazánkból is az új koronavírus terjedéséről.

Ebben a rövid tájékoztatóban szeretnék információt nyújtani arról, hogy települési szinten milyen intézkedéseket kellett meghoznunk a fertőzés megelőzése érdekében, illetve az egészségügyben milyen intézkedések kerültek bevezetésre, hová fordulhatunk, kitől kérhetünk segítséget.

Szeretném a Bényei Lakosok számára összefoglalni azokat a javaslatokat is, amelyet Magyarország Kormánya a fertőzésveszély megelőzésére tanácsolt.

Helyi intézkedések a koronavírus fertőzésének megelőzése érdekében:

2020. március 13-tól a Faluházán az ügyfélfogadás határozatlan időre felfüggesztésre került, csak telefonon és levélben tudják a lakosok az ügyeiket intézni az alábbi elérhetőségeken:

Gombai Közös Önkormányzati Hivatal Bényei Kirendeltsége (2216 Bénye, Fő út 74.), telefonon : 06-29-434-171., mailben: hivatal@benye.hu) vagy a Gombai Közös Önkormányzati Hivatal székhelyén  telefonon: 06-29-433-927, mailben: hivatal@gomba.hu

2020. március 16-tól a Bénye Káva Tündérkert Óvodában határozatlan ideig rendkívüli szünet elrendelésére került sor, mind a székhely, mind pedig a tagóvoda zárva tart.

2020. március 16. napjától bizonytalan ideig:

- a bényei Játszótér bezárásra kerül a fertőzések elkerülése végett

 

-          az önkormányzati ünnepségek és rendezvények nem kerülnek megtartásra

 

-          az IKSZT zárva tart, amelyben minden civil és magán rendezvény megtartása felfüggesztésre kerül, illetve nem engedélyezett.  Kivételt képeznek ez alól az esküvői szertartások eseményei.

 

-          a Közösségi Házban és a Dolinai épületben nem engedélyezett a civil és magán rendezvény megtartása.

 

Az említett helyi intézkedéseken kívül 2020. március 16-tól a Bénye-Káva Általános Iskolában a 1102/2020. (III.14.) Kormányhatározat alapján határozatlan ideig a tanulók az iskolát nem látogatják, az előírások szerint a nevelés-oktatás tantermen kívül, digitális munkarendben kerül megszervezésre.

Az Evangélikus Egyház püspökei körlevelükben nyomatékosan azt tanácsolták az egyházközségeknek, hogy 2020. március 16-tól kezdve bizonytalan ideig, de legalább virágvasárnapig ne tartsanak sem istentiszteleti, sem egyéb gyülekezeti alkalmat. Így március 16-tól kezdve két héten keresztül Bényén is elmaradnak az istentiszteleti és gyülekezeti alkalmak. Lelki vigasztalásért és egyéb egyházi ügyekben Buday Zsolt tisztelendő úr az alábbi telefonszámon elérhető és kereshető: 06-20-824-2431.

Egészségügyi ellátás igénybevétele, receptek írása:

A háziorvosi ellátás igénybevételével a nővér által kiadott tájékoztató szerint 2020. március 16-tól Bényén a receptírási rend is változik. A receptkérelmeiket papír alapon a rendelő bejáratánál lévő postaládába kell bedobni, amelyen szerepeltetni kell:  név, cím, TAJ szám és a kért gyógyszer neve.

A receptek felírása ez alapján „E” recept (elektronikus recept) formájában történik., amelyet a gyógyszertárakban bárki a TAJ szám bemondásával kiválthat. Tehát nem szükséges a betegnek a gyógyszerért személyesen elmennie, bármely hozzátartozó, ismerős a beteg TAJ számának bemondásával és saját személyi igazolvány bemutatásával kiválthatja a gyógyszereket.

 

A szokásos téli/tavaszi náthás, hurutos megbetegedések esetén tüneti terápiát kezeljék, mint például láz, a fájdalom csillapító, hurutoldó, orrcsepp vagy spray, öblögető vagy szopogató szerekkel, amelyek  gyógyszertárban recept nélkül is kaphatóak. Javasolt a bővebb folyadékfogyasztás, vitamin fogyasztás.


Ismert, régóta fennálló krónikus betegségek, panaszok esetén az eddigi otthoni terápiát folytassák, lehetőleg csak állapotromlás esetén forduljanak orvoshoz. A nem sürgős vizsgálatokat kérik lehetőség szerint elhalasztani.

 Betegséggel, kezeléssel Dr . Marosi József telefonon keresztül is megkereshető az alábbi telefonszámon: 06-20-432-61-91 

Fontos, hogy a rendelőben egyszerre 4-5 betegnél több ne tartózkodjon és ügyeljenek a kellő távolságra egymástól.

A táppénzes igazolásokat nem kell 2 hetente kiállítani, ha a betegség hosszabb időt vesz igénybe.

A közgyógyellátásra való jogosultság veszélyhelyzet ideje alatt és még 90 napig érvényes marad, illetve az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt és annak megszűnését követő 90 napig.

Pilisi ügyelet telefonszáma:06-29-496-011

Mentők: 104

Általános segélyhívó: 112

Védőnői tanácsadás igénybevétele:

A védőnői látogatás, tanácsadás, státuszvizsgálatokkal kapcsolatban hivatalos, országos szintű tájékoztatást még nem kaptak a védőnők. Településünk védőnője, Parádi Rozália azt kéri a várandós kismamáktól, illetve a szülőktől, hogy mindenképpen előzetesen telefonon egyeztessenek vele időpontot a tanácsadás, védőnői látogatással kapcsolatban. Elérhetősége: 06-70-518-42-49

Családsegítés, gyermekvédelem:

A családsegítés, gyermekvédelem, szociális és mentálhigiéniás problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára a krízishelyzet megszűntetése érdekében a veszélyhelyzetben is lehetőség van segítséget kérni az alábbi elérhetőségen: Mészárosné Kopcsándi Margit 06-30-663-2764.

 

Fogorvosi ellátás:

A kihirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt fogorvosi ellátás keretében csak sürgősségi ellátás vehető igénybe.

 

Egészségügyi javaslatok


A megelőzés fontos része minden vírusfertőzés esetén a gyakoribb kéz- és arcmosás, valamint a mindenre kiterjedő tisztaság, gyakori szellőztetés és fertőtlenítés, valamint az egy lépés távolságtartás üdvözlésben és a beszélgetésnél is.


Ha valaki 2 héten belül korona vírus járvánnyal sújtott országból jött, vagy onnan érkezett emberrel hosszabb időt töltött együtt a kritikus 2 hétben és magas láza, köhögése, torokfájás, nehézlégzése alakult ki - hívja a háziorvosa telefonját vagy a 112 segélyhívót és ne mozduljon ki a lakásából.
Telefonos kikérdezés után - ha felmerül a korona vírus fertőzés gyanúja - a háziorvos a Mentőszolgálatot értesíti és az erre a célra elkülönített mentőautóval és mentőszemélyzettel fertőző osztályra szállítják. A környezetében lévőket elkülönítik és szűrővizsgálatot végeznek náluk.

 

Kézmosás, fertőtlenítési tanácsok


Járási tisztiorvos megerősítette, hogy nem egészségügyi intézményben, megelőzésre elegendő a gyakori, bő meleg vizes, legalább 20 másodpercig tartó szappanos kézmosás.
Háztartásban, amennyiben nem áll rendelkezésre egyéb fertőtlenítő hatású tisztítószer 3%-os Hypo oldattal tudnak hatékonyan felületet fertőtleníteni.


Mindenkire érvényes általános szabályok:


• Kerüljék azokat a helyeket, ahol sokan vannak, különösen a zárt tereket, a csoportos rendezvényeket, és lehetőség szerint a tömegközlekedést!
• Kerüljék az érintkezést lázas betegekkel, vagy olyan hozzátartozóval, aki köhög, tüsszög, lázas!
• Gyakran és alaposan mossanak kezet, szappannal és vízzel!
• Kerüljék a puszit, az ölelést, és a kézfogást!
• Szellőztessenek gyakran!
• Ha tüneteik vannak (például láz, szárazköhögés, izomfájdalom), akkor ne személyesen menjenek a háziorvoshoz, hanem telefonon hívják a háziorvosukat vagy a 112-t!

 

Nemcsak a felnőtteket, hanem a gyermekeket is nagy feszültségben, sőt félelemben tarthatja az koronavírussal kapcsolatos rengeteg információ, és a napi szinten változó helyzet.
Vigyázzunk gyermekeink mentális egészségére, figyeljünk most fokozottan az ő jóllétükre!

 

 

Fontos, hogy a családtagok is most jobban figyeljenek az idős hozzátartozóikra!
Ha pl. valamely családtag (unoka, gyerek) a közelmúltban külföldi fertőzött területen járt vagy előfordulhat, hogy valaki olyannal érintkezett, aki fertőzött, most lehetőség szerint kerülje az érintkezést idősebb szüleivel, nagyszüleivel!

 

Különösen az időseket, mint a vírus legveszélyeztetettebb korosztályát kérjük, hogy lehetőleg ne mozduljanak ki otthonukból. Ügyeik elintézéséhez kérjenek segítséget szomszédjaiktól, rokonaiktól, ismerőseiktől. Házi segítségnyújtás keretében (személyes gondozás, háztartási tevékenység, szociális segítés) kérhetik a Monori Gondozási Központ munkatársának Sáránszki Deborának a segítségét is (telefon: 06-70-200-3022) A képviselő-testület tagjai is szívesen segítenek mindenben, amennyiben keresik őket az alábbi elérhetőségeken:

 

Kovács Erika 06 304 381 383

Kalmár Attila 06 209 327 664

Duchenka Norbert 06 305 267 305

Henger Viktor 06 308 944 545

Huszák Mihály 06 205 730 946

Mészárosné Kopcsándi Margit 06-30-663-2764

Süle Zsolt 06 709 446 832

/Mivel a képviselő-testület tagjai napközben dolgoznak, előfordulhat, hogy telefonon csak a munkaidő végeztével érhetőek el./

 

Kedves Bényeiek! Kérem, hogy a higiéniai tanácsokat és megelőzési ajánlásokat mindenki tartsa be. Személyes javaslatom még az, hogy együnk sok gyümölcsöt, C vitamint, és igyuk azokat a gyógyteákat is, melyeknek gyógyhatásáról nagyszüleinktől, szüleinktől hallottunk. (például diófalevél tea vírus és baktériumölő tulajdonsággal rendelkezik, de a fokhagyma- méz-gyömbér is nagyon hatásos ezekben az időkben). Vigyázzunk magunkra és egymásra egyaránt.

Önkormányzatunk folyamatosan tájékoztatást ad a meghozott intézkedésekről és a járványügyi helyzet aktuális állapotáról az Operatív Törzs ajánlása, tájékoztatója alapján.

 

Bénye, 2020. március 16.

                                                                                              Kovács Erika

                                                                                              polgármester