header

Lakossági Tájékoztató (2020.03.21.)

  

    Bénye Község Önkormányzatának

Polgármesterétől

* 2216 Bénye, Fő út 74.

                ( 29/434-171

                                                                      polgarmester@benye.hu

 

Tisztelt Bényei Lakosok!

 

„Magyarország még mindig a csoportos koronavírus-megbetegedések szakaszában van, nem lépett át a tömeges megbetegedések időszakába, de ez valószínűleg be fog következni „- mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A Magyar Kormány által kihirdetett veszélyhelyzet továbbra is fennáll, a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében kérném a Bényei Lakosok segítő közreműködését.

Mint azt a médiában is hangsúlyozzák, minden területen ki vagyunk téve a veszélynek, a vírusfertőzés kockázatának. Fontos, hogy ezt komolyan vegyük és mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a vírusfertőzés kockázatát a legminimálisabbra csökkentsük.

 

Különösen az idősebb korosztály tagjai vannak fokozott veszélynek kitéve ebben az időszakban. Kérem településünk minden lakóját, hogy figyeljünk idős családtagjainkra, szomszédjainkra, ismerősünkre. Ne engedjük Őket közösségbe, üzletbe, gyógyszertárba járni.

 

Ha a járvány tömegessé válik, akkor a legnagyobb bajba az idősek kerülnek majd. És mi aggódunk értük!  Arra kérjük őket, hogy maradjanak otthon! Kérem, támogassuk őket, lehet, nem tudnak, vagy nem mernek segítséget kérni, ezért nekünk kell rájuk kiemelten figyelnünk! Arra kérem a bényeieket, hogy ebben az időszakban a megszokottnál fokozottabban gondoskodjanak idős rokonaikról, szomszédjaikról.  Az alapvető élelmiszerek, gyógyszerek beszerzésével nagyban csökkenthetjük annak kockázatát, hogy ők, a leginkább veszélyeztetett korosztály tagjai megbetegedjenek.

 

Kérem a SZÉPKORÚ BÉNYEI LAKOSOKAT,  hogy az ajánlások szerint maradjanak otthon, ne mozduljanak ki otthonukból. Amennyiben az alapvető élelmiszerek, gyógyszerek beszerzéséhez segítségre van szükségük, keressenek Bennünket, kérjenek Tőlünk segítséget, az alábbi telefonszámokon, melyek már a korábbi tájékoztatóban is szerepeltek:

-          Házi segítségnyújtás keretében (személyes gondozás, háztartási tevékenység, szociális segítés, bevásárlás, gyógyszerkiváltás) kérhetik a Monori Gondozási Központ bényei munkatársának

          Sáránszki Deborának a segítségét: telefon: 06-70-200-3022

 

-          Bénye Község Önkormányzata vállalja, hogy a segítséggel nem rendelkező idős lakosainak az élelmiszert és a szükséges gyógyszereket a lehető legrövidebb időn belül bevásárolja. A segítség térítésmenetesen történik, viszont a vásárlás ellenértékét a segítséget kérőnek kell fedeznie. Az alábbi telefonszámon kérhetik az Önkormányzat segítségét:  

Kovács Erika polgármester: telefon: 06-304-381-383

-          A családsegítés, gyermekvédelem, szociális és mentálhigiéniás problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára a krízishelyzet megszűntetése érdekében a veszélyhelyzetben is lehetőség van segítséget kérni az alábbi elérhetőségen:

                         Mészárosné Kopcsándi Margit: telefon: 06-30-663-2764.

 

-          A képviselő-testület tagjai is szívesen segítenek mindenben, amennyiben keresik őket az alábbi elérhetőségeken:

-          Kovács Erika 06 304 381 383

-          Kalmár Attila 06 209 327 664

-          Duchenka Norbert 06 305 267 305

-          Henger Viktor 06 308 944 545

-          Huszák Mihály 06 205 730 946

-          Mészárosné Kopcsándi Margit 06-30-663-2764

-          Süle Zsolt 06 709 446 832

-           

Tisztelt BÉNYEI IDŐSEINEK! Kérem maradjanak otthon és fogadják el a segítő kezet!

 

Egészségügyi ellátás igénybevétele, receptek írása:

A háziorvosi ellátás igénybevételével a nővér által kiadott tájékoztató szerint 2020. március 16-tól Bényén a receptírási rend is változik. A receptkérelmeiket papír alapon a rendelő bejáratánál lévő postaládába kell bedobni, amelyen szerepeltetni kell:  név, cím, TAJ szám és a kért gyógyszer neve.

A receptek felírása ez alapján „E” recept (elektronikus recept) formájában történik., amelyet a gyógyszertárakban bárki a TAJ szám bemondásával kiválthat. Tehát nem szükséges a betegnek a gyógyszerért személyesen elmennie, bármely hozzátartozó, ismerős a beteg TAJ számának bemondásával és saját személyi igazolvány bemutatásával kiválthatja a gyógyszereket.

Betegséggel, kezeléssel Dr . Marosi József telefonon keresztül is megkereshető az alábbi telefonszámon: 06-20-432-61-91 

Pilisi ügyelet telefonszáma:06-29-496-011

Mentők: 104

Általános segélyhívó: 112

 

Védőnői tanácsadás igénybevétele: Parádi Rozália védőnő azt kéri a várandós kismamáktól, illetve a szülőktől, hogy mindenképpen előzetesen telefonon egyeztessenek vele időpontot a tanácsadás, védőnői látogatással kapcsolatban. Elérhetősége: 06-70-518-42-49

Gyógyszertár: a szokás nyitvatartási időben üzemel (hétfő-szerda-péntek 12-14 óra között). Kérjük, a sorban álláskor tartsák be a legalább 1 méteres távolságot.

Minden bényei lakost kérek, hogy tartsák be az operatív törzs médiában hallható tanácsait, hiszen felelős állampolgárként tehetjük a legtöbbet a koronavírus terjedésének lassításáért. Ha otthon maradunk, akkor csökkennek az érintkezéseink, így tudjuk a legjobban megakadályozni a vírus terjedését. Amennyiben van lehetőségük rá, csak nagyon szükséges okból menjünk nagyobb bevásárlóközpontokba, boltokba, hiszen helyben is van lehetőségünk az alapvető élelmiszerek vásárlására:

 

-          A helyi élelmiszerboltban Gér Tibor és felesége (Főt út 89., telefon: 06-29-434-490) a szokásos nyitvatartási időben várja a vásárlókat, de a bolt tulajdonosai is kérik, hogy a boltban egyszerre 5 vevőnél több ne tartózkodjon, illetve a vásárlók tartsák be az egymásról való megfelelő távolságot.

 

-          Hargas András (Pilisi utca 17/A, tel: 06-20-496-0062) helyi kistermelő is várja a bényei lakosok megkeresését  ( füstölt árú, házi zsír, hurka, kolbász kapható).

Ismételten kérném a bényei Szépkorúakat, hogy a vásárláshoz, gyógyszerigényléshez, gyógyszerkiváltáshoz vegyék igénybe rokonaik, szomszédjaik és az önkormányzat segítségét a megadott telefonszámokon. Vegyék komolyan a járványügyi intelmeket és figyelmeztetéseket és engedjék, hogy segíthessünk!

Kedves Bényeiek! Vigyázzunk a gyermekekre is, tartsuk őket is otthonunkban, ne engedjük őket közösségekbe, kerüljük a nagyobb családi összejöveteleket is.

A megelőzés fontos része minden vírusfertőzés esetén a gyakoribb kéz- és arcmosás, valamint a mindenre kiterjedő tisztaság, gyakori szellőztetés és fertőtlenítés, valamint az egy lépés távolságtartás üdvözlésben és a beszélgetésnél is.

Mindenkire érvényes általános szabályok:


• Kerüljék azokat a helyeket, ahol sokan vannak, különösen a zárt tereket, a csoportos rendezvényeket, és lehetőség szerint a tömegközlekedést!
• Kerüljék az érintkezést lázas betegekkel, vagy olyan hozzátartozóval, aki köhög, tüsszög, lázas!
• Gyakran és alaposan mossanak kezet, szappannal és vízzel!
• Kerüljék a puszit, az ölelést, és a kézfogást!
• Szellőztessenek gyakran!
• Ha tüneteik vannak (például láz, szárazköhögés, izomfájdalom), akkor ne személyesen menjenek a háziorvoshoz, hanem telefonon hívják a háziorvosukat vagy a 112-t!

Továbbra is azt kérem Mindenkitől, hogy vigyázzunk Magunkra és Egymásra, aki csak teheti, maradjon otthon! Szükség esetében pedig keressenek Bennünket a megadott telefonszámokon.

Az Operatív Törzs ajánlása, tájékoztatója alapján a továbbiakban is folyamatosan, lehetőség szerint hetente tájékoztatom a lakosokat a járványügyi helyzet aktuális állapotáról és a meghozott intézkedésekről.

 

Bénye, 2020. március 21.

 

                                                                                              Kovács Erika

                                                                                  Bénye Község polgármestere

 

 

 

HARANGSZÓ

a Bényei Evangélikus Egyházközség tagjai  és minden érdeklődő részére, 2020.03.22-én

Köszönjük a Bényei Önkormányzat részére, hogy kis írásos buzdításunk megjelenhet az önkormányzati tájékoztató ölében, reménység szerint mindaddig, amíg ismét helyreállhat  a normális életünk.

Kedves Olvasók!

E különleges időkben zárva vannak még a templomok is. Ilyen csak a nagyon súlyos történelmi időkben fordult elő utoljára, hogy nincs vasárnapi istentisztelet. A háború ostromai idejéről mesélnek emlékeket azok, akik megélték a régi időket, vagy hallották szüleiktől. Azelőtt pedig talán a török dúlás idején volt még ilyen. Mert bizony most is ostrom alatt vagyunk, és kitartásunkkal most is túlélhetjük ezt a háborút és győzhetünk!

Szólítson meg most minket Isten Igéje írásos formában, szánjunk rá időt, hogy lelkünk megnyugodhasson, imádságos szívvel továbbra is egy közösség és gyülekezet maradhassunk!

Soron következő vasárnapunk: Böjt 4. (Laetare) vasárnapja, kiírt igéink az alábbiak:

János evangéliuma 6. fejezet 1-15. verse: „Jézus ezután elment a Galileai-tengernek, Tibériás tavának túlsó partjára. Nagy sokaság követte őt, mert látták, milyen jeleket vitt végbe a betegeken. Jézus pedig felment a hegyre, és ott leült a tanítványaival együtt. Közel volt a páska, a zsidók ünnepe. Amikor Jézus észrevette, hogy nagy sokaság közeledik hozzá, így szólt Fülöpnek: Honnan vegyünk kenyeret, hogy ezek ehessenek? Ezt pedig azért kérdezte tőle, hogy próbára tegye, mert ő már tudta, mit fog tenni. Fülöp így válaszolt neki: Kétszáz dénár árú kenyér sem elég nekik, hogy mindenki kapjon valami keveset. Egyik tanítványa, András, Simon Péter testvére így szólt hozzá: Van itt egy gyermek, akinél van öt árpakenyér és két hal, de mi ez ennyi embernek? Jézus ezt mondta: Ültessétek le az embereket! Füves terület volt az. Letelepedtek tehát a férfiak, szám szerint mintegy ötezren. Jézus pedig vette a kenyereket, hálát adott, és kiosztotta az ott ülőknek; ugyanúgy osztott a halakból is, amennyit kívántak. Amikor pedig jóllaktak, így szólt tanítványaihoz: Szedjétek össze a maradékot, hogy semmi se vesszen kárba! Összeszedték tehát, és tizenkét kosarat töltöttek meg az öt árpakenyér maradékával, amit meghagytak azok, akik ettek. Miután látták az emberek, hogy milyen jelt tett, ezt mondták: Ez valóban az a próféta, akinek el kellett jönnie a világba. Amikor pedig Jézus észrevette, hogy érte akarnak jönni, és el akarják ragadni, hogy királlyá tegyék, visszavonult ismét a hegyre egymagában.”

Ézsaisás próféta könyve 54. fejezet 7-10. verse: „Magadra hagytalak néhány pillanatra, de nagy irgalommal ismét összegyűjtelek. Túláradó haragomban egy pillanatra elrejtettem előled arcomat, de örök hűséggel irgalmazok neked – mondja megváltó URad. Mert úgy teszek, mint Nóé idejében: Ahogyan megesküdtem, hogy nem árasztja el Nóé özönvize többé a földet, úgy esküszöm meg most, hogy nem haragszom rád, és nem dorgállak meg többé. Mert a hegyek megszűnhetnek, és a halmok meginoghatnak, de hozzád való hűségem nem szűnik meg, és békességem szövetsége nem inog meg – mondja könyörülő Urad.”

Pál apostol Rómabeliekhez írt levele 7. fejezet 22-25. verse: „Mert gyönyörködöm Isten törvényében a belső ember szerint, de tagjaimban egy másik törvényt látok, amely harcol az értelmem törvénye ellen, és foglyul ejt a bűn tagjaimban lévő törvényével. Én nyomorult ember! Kicsoda szabadít meg ebből a halálra ítélt testből? Hála legyen Istennek a mi Urunk Jézus Krisztus által! Tehát én magam értelmemmel ugyan Isten törvényének szolgálok, testemmel azonban a bűn törvényének.”

Hordozzuk imádságban testvéreinket, szeretteinket! Gondoljunk mindazokra, akik nehéz körülmények között vannak, mindazokra, akik nehéz munkát végeznek e súlyos napokban. Forduljunk befelé és éljük meg a böjti időszakot – minden nehézsége ellenére – Istenre figyelő, lelkünket gyarapító, belső időszakként! Ehhez adjon erőt és áldjon meg minket a Mindenható Úristen, aki Atya, Fiú, Szentlélek! Ámen.

 

Minden kedves testvérünket köszönt szeretettel:

Buday Zsolt lelkész (tel: 06-20-8242431) és Kopcsándi Károlyné felügyelő (tel: 06-20-7703613).

Hívjanak kérdés esetén bátran!