header

Lakossági tájékoztató (2020.04.04.)

 

    Bénye Község Önkormányzatának

Polgármesterétől

* 2216 Bénye, Fő út 74.

                ( 29/434-171

                                                                      polgarmester@benye.hu

 

Tisztelt Bényei Lakosok!

A kijárási korlátozás továbbra is érvényben van április 11-ig, de úgy gondolom, számíthatunk ennek a meghosszabbítására, hiszen a járvány már abba a szakaszába ért, hogy bárhol-bárki megfertőződhet.

A rendelkezések szerint mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést - a közös háztartásban élők kivételével - a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani, tömegközlekedésen is.

Továbbra is érvényes az a rendelkezés, mely szerint a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja” csak. Ebben az idősávban a 65 évnél fiatalabbak nem lehetnek ezekben az üzletekben az eladókat kivéve.

A korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, a katonai rendészet és a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti bármely szerv bevonásával.

Tájékoztatom a lakosokat, hogy sajnos van olyan lakosunk Bényén, aki járványügyi elkülönítés alatt áll és vannak olyan karanténra kötelezettek is, akik hatósági járványügyi megfigyelés, zárlat alatt állnak. Igazoltan új típusú koronavírussal fertőzött személyek száma Bényén 1 fő, hatósági járványügyi megfigyelésre kötelezett személyek száma Bényén 4 fő.  A hatóság járványügyi megfigyelés nem azt jelenti, hogy a megfigyelt személy koronavírussal fertőzött lenne, hanem olyan személlyel érintkezett, aki fertőzött volt. Jelen tájékoztatás célja elsősorban az, hogy komolyan vegyük a hatósági intézkedéseket és lassítsuk a vírus terjedését!

A hatósági járványügyi megfigyelés, elkülönítés alatt álló személyek nem hagyhatják el otthonukat, ezért az Ő ellátásukról is önkormányzatunk gondoskodik, amennyiben nincs olyan rokon, barát, szomszéd, aki ezt megtenné. Amennyiben Ön hatósági járványügyi megfigyelés, elkülönítés alatt áll és igénybe kívánja venni mindennapi szükségleteinek beszerzésében az önkormányzat segítségét, kérem, keressenek Bennünket a megadott telefonszámokon, hogy a szükséges segítséget megtudjuk adni.

A betegeknek mindannyiunk nevében mielőbbi gyógyulást kívánok! Vigyázzunk egymásra!

 

Tájékoztatom a 60 év feletti bényei lakosokat, hogy a fertőzés megelőzése érdekében az önkormányzat biztosít számukra egy úgynevezett „megelőző csomagot”, amely az alábbiakat tartalmazza:

1 db maszk, 1 pár gumikesztyű, 1 doboz 45 napra elegendő vitaminkészítmény (immunerősítésre szolgáló vitaminokkal) 1 csomag kakukkfű tea (fertőtlenítő, erős immunerősítő hatású tea). A „megelőző csomag” részét képezi 1 db szappan is, dr. Tóth- Kalmár Kitt és Tóth Péter felajánlása jóvoltából.

Ezt a „megelőző csomagot” a jövő hét közepén  minden 60 év feletti bényei lakos háztartásába eljuttatjuk.

 

Tájékoztatom Önöket, hogy a Fetti Kft-től Önkormányzatunk támogatásként kapott közterületek fertőtlenítésére alkalmas fertőtlenítő szert, így 2020. április 7-től hétköznapokon megkezdjük a forgalmasabb közterületek rendszeres fertőtlenítését. Az önkormányzat munkatársa rendszeresen permetezni fogja fertőtlenítő szerrel a buszmegállókat, a bolt, az orvosi rendelő, gyógyszertár, posta, hivatal előtti területeket. Kérem, hogy fokozottan ügyeljünk a köztisztaságra is, hiszen ezzel is csökkenteni tudjuk a fertőzésveszélyt. Továbbra is a védekezés legbiztosabb módja, hogy akinek lehetősége van, otthon marad.

Ismételten kérem településünk minden lakóját, hogy figyeljünk idős családtagjainkra, szomszédjainkra, ismerősünkre. Ne engedjük Őket közösségbe, üzletbe, gyógyszertárba járni. Arra kérem a bényeieket, hogy ebben az időszakban a megszokottnál fokozottabban gondoskodjanak idős rokonaikról, szomszédjaikról.  Az alapvető élelmiszerek, gyógyszerek beszerzésével nagyban csökkenthetjük annak kockázatát, hogy ők, a leginkább veszélyeztetett korosztály tagjai megbetegedjenek.

Kérem a SZÉPKORÚ BÉNYEI LAKOSOKAT,  hogy az ajánlások szerint maradjanak otthon, ne mozduljanak ki otthonukból. Amennyiben az alapvető élelmiszerek, gyógyszerek beszerzéséhez segítségre van szükségük, keressenek Bennünket, kérjenek Tőlünk segítséget, az alábbi telefonszámokon, melyek már a korábbi tájékoztatóban is szerepeltek:

-          Házi segítségnyújtás keretében (személyes gondozás, háztartási tevékenység, szociális segítés, bevásárlás, gyógyszerkiváltás) kérhetik a Monori Gondozási Központ bényei munkatársának

          Sáránszki Deborának a segítségét: telefon: 06-70-200-3022

-          Bénye Község Önkormányzata vállalja, hogy a segítséggel nem rendelkező idős lakosainak az élelmiszert és a szükséges gyógyszereket a lehető legrövidebb időn belül bevásárolja. A segítség térítésmenetesen történik, viszont a vásárlás ellenértékét a segítséget kérőnek kell fedeznie. Az alábbi telefonszámon kérhetik az Önkormányzat segítségét:  

Kovács Erika polgármester: telefon: 06-304-381-383

-          A családsegítés, gyermekvédelem, szociális és mentálhigiéniás problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára a krízishelyzet megszűntetése érdekében a veszélyhelyzetben is lehetőség van segítséget kérni az alábbi elérhetőségen:

                         Mészárosné Kopcsándi Margit: telefon: 06-30-663-2764.

 

-          A képviselő-testület tagjai is szívesen segítenek mindenben, amennyiben keresik őket az alábbi elérhetőségeken:

-          Kovács Erika 06 304 381 383

-          Kalmár Attila 06 209 327 664

-          Duchenka Norbert 06 305 267 305

-          Henger Viktor 06 308 944 545

-          Huszák Mihály 06 205 730 946

-          Mészárosné Kopcsándi Margit 06-30-663-2764

-          Süle Zsolt 06 709 446 832

-           

Egészségügyi ellátás igénybevétele, receptek írása:

A háziorvosi ellátás igénybevételével a nővér által kiadott tájékoztató szerint 2020. március 16-tól Bényén a receptírási rend is változik. A receptkérelmeiket papír alapon a rendelő bejáratánál lévő postaládába kell bedobni, amelyen szerepeltetni kell:  név, cím, TAJ szám és a kért gyógyszer neve Ezen „receptírási rend” csak a Bénye-Káva háziorvosi praxishoz tartozó betegekre vonatkozik.

A receptek felírása ez alapján „E” recept (elektronikus recept) formájában történik., amelyet a gyógyszertárakban bárki a TAJ szám bemondásával kiválthat. Tehát nem szükséges a betegnek a gyógyszerért személyesen elmennie, bármely hozzátartozó, ismerős a beteg TAJ számának bemondásával és saját személyi igazolvány bemutatásával kiválthatja a gyógyszereket.

Bényei orvosi rendelő telefonszáma: 06/29-434-086

 

A nővér tájékoztatása szerint a vérvétel a bényei orvosi rendelőben a hatósági előírások elrendelése alapján bizonytalan ideig szünetel. Sürgős vérvétel esetén Monoron megoldható a vérvétel.

 

Monori Szakrendelő telefonszáma: 06/29-412-129 vagy 06/29-412-360

 

Betegséggel, kezeléssel Dr . Marosi József telefonon keresztül is megkereshető az alábbi telefonszámon: 06-20-432-61-91 

 

Felhívom a lakosok figyelmét, hogy 2020. április 10-től április 13-ig a Húsvéti Ünnepek miatt a Pilisi Orvosi Ügyelet látja el az orvosi feladatokat. Pilisi ügyelet telefonszáma:06-29-496-011

 

Mentők: 104

 

Általános segélyhívó: 112

 

Védőnői tanácsadás igénybevétele: Parádi Rozália, elérhetősége: 06-70-518-42-49

Gyógyszertár: a kijárási korlátozás ideje alatt hétfő-szerda-péntek 11-13 óra között tart nyitva.

Tájékoztatom a lakosokat, hogy a hulladékszállítást végző szolgáltató a házhoz menő csomagolási hulladék gyűjtésekor bizonytalan ideig nem tud sárga színű cserezsákot biztosítani. A szolgáltató a sárga színű cserezsák biztosításáig a csomagolási hulladékot bármilyen zsákban elszállítja.

Általános tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Pest megyében az évszakhoz képest száraz időjárás miatt.
Tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is. Tűzesetek keletkezésének és terjedésének fokozott veszélye miatt ebben az időszakban belterületen sem javasolt az égetés, tűzgyújtás.

Továbbra is azt kérem Mindenkitől, hogy vigyázzunk Magunkra és Egymásra, aki csak teheti, maradjon otthon! Szükség esetében pedig keressenek Bennünket a megadott telefonszámokon.

Önkormányzatunk az Operatív Törzs ajánlásait megfogadva, a veszélyhelyzettel összefüggésben kiadott jogszabályokban foglaltakat végrehajtva mindent megtesz azért, hogy a vírus terjedését lassítsuk, a megbetegedések számát alacsonyan tartsuk. Az Operatív Törzs ajánlása, a Kormány tájékoztatója alapján a továbbiakban is folyamatosan, lehetőség szerint hetente tájékoztatom a lakosokat a járványügyi helyzet aktuális állapotáról és a meghozott intézkedésekről.

Bénye, 2020. április 4.

 

                                                                                                          Kovács Erika

                                                                                              Bénye Község polgármestere