header

Lakossági tájékoztató (2020.04.25.)

 

Tisztelt Bényei Lakosok!

Május 3-áig hatályban maradnak a koronavírus-járvány miatt elrendelt, jelenlegi korlátozó szabályok.

Május 3.-a utáni új szabályokról, valamint a  május 1-jére, illetve a háromnapos hosszú hétvégére vonatkozó előírásokról a Kormány a jövő szerdai ülésén dönt majd. A korlátozó intézkedések, valamint a járványügyi helyzet miatt a „bényei hagyományok szerinti” május 1-jei reggeli zenekaros ébresztő és a majális az idei évben sajnos elmarad, de reméljük a következő esztendőben újra részesei lehetünk ezeknek a hagyományoknak.

A hétvégéken a polgármesterek továbbra is dönthetnek a településükre vonatkozó további kijárási korlátozásokról. Bényén ezen a hétvégén sem tervezek az országostól eltérő szabályokat bevezetni. Azonban nyomatékosan kérem, hogy saját magunk és mások egészségének megóvása érdekében lehetőség szerint a saját udvarunkban, kertünkben tartózkodjunk, a kirándulásoknak, szabadtéri tartózkodásoknak nem most van itt az ideje! Közösen csak úgy tehetünk közösségünk biztonsága érdekében, ha ténylegesen otthon maradunk.

Az elmúlt időszakban kialakult rendkívüli helyzet hatására hirtelen változtak meg mindennapjaink. A megszokott viselkedésmódok, kapcsolattartási formák, tanulási- és munkamódjaink hirtelen megváltoztak, az új körülmények alkalmazkodást és rugalmasságot kívánnak tőlünk. Közösen tanuljuk most, hogyan lehet újra irányítást szerezni az életünk felett, és valamiféle biztonságot teremteni a kiszámíthatatlanságban. Sokféleképpen érezhetünk a kialakult helyzettel kapcsolatban, de kiemelkedően fontos egészségünk védelme, az egymásra való odafigyelés, az összetartás és a kommunikáció.

 

Tájékoztatom a Lakosokat, hogy jelenleg igazoltan nincs új típusú koronavírussal fertőzött személy Bényén.

 

Hat hete élünk az új koronavírus-járvány miatt veszélyhelyzetben. Negyedik hete kijárási korlátozás is nehezíti az életünket. Köszönöm mindenkinek az eltelt időszakban tanúsított fegyelmezett magatartást, ezúton is arra kérek mindenkit, hogy tartsa be a kormány-, illetve az önkormányzat intézkedéseit, melyek a járvány lassítása és a polgárok egészségének védelme érdekében születtek.

 

Továbbra is érvényes az a rendelkezés, mely szerint a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja” csak. Ebben az idősávban a 65 évnél fiatalabbak nem lehetnek ezekben az üzletekben az eladókat kivéve.

 

Az érvényben lévő szabályok betartását, korlátozásokat a rendőrség ellenőrzi, a katonai rendészet és a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti bármely szerv bevonásával.

 

Kérem, hogy közös érdekünkben, továbbra is tartsuk be a kijárási korlátozás szabályait! Vigyázzunk egymásra, aki csak teheti, maradjon otthon!

Fontos, hogy a 65 év felettiek védelme, fontos, hogy vegyék komolyan az ajánlásokat és próbálják minimálisra csökkenteni az utcai kijárást. Szükség esetében pedig keressenek Bennünket, kérjenek segítséget a korábban is ismertetett telefonszámokon:

-          Házi segítségnyújtás keretében (személyes gondozás, háztartási tevékenység, szociális segítés, bevásárlás, gyógyszerkiváltás) kérhetik a Monori Gondozási Központ bényei munkatársának

          Sáránszki Deborának a segítségét: telefon: 06-70-200-3022

-          Bénye Község Önkormányzata vállalja, hogy a segítséggel nem rendelkező idős lakosainak és a hatósági járványügyi megfigyelés, elkülönítés alatt álló lakosoknak az élelmiszert és a szükséges gyógyszereket a lehető legrövidebb időn belül bevásárolja. A segítség térítésmenetesen történik, viszont a vásárlás ellenértékét a segítséget kérőnek kell fedeznie. Az alábbi telefonszámon kérhetik az Önkormányzat segítségét:  

Kovács Erika polgármester: telefon: 06-304-381-383

-          A családsegítés, gyermekvédelem, szociális és mentálhigiéniás problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára a krízishelyzet megszűntetése érdekében a veszélyhelyzetben is lehetőség van segítséget kérni az alábbi elérhetőségen:

                         Mészárosné Kopcsándi Margit: telefon: 06-30-663-2764.

-          A képviselő-testület tagjai is szívesen segítenek mindenben, amennyiben keresik őket az alábbi elérhetőségeken:

-          Kovács Erika 06 304 381 383

-          Kalmár Attila 06 209 327 664

-          Duchenka Norbert 06 305 267 305

-          Henger Viktor 06 308 944 545

-          Huszák Mihály 06 205 730 946

-          Mészárosné Kopcsándi Margit 06-30-663-2764

-          Süle Zsolt 06 709 446 832

 

Egészségügyi ellátás igénybevétele, receptek írása:

Betegséggel, kezeléssel Dr . Marosi József telefonon keresztül is megkereshető az alábbi telefonszámon:

06-20-432-61-91 

A háziorvosi ellátás igénybevételével a nővér által kiadott tájékoztató szerint 2020. március 16-tól Bényén a receptírási rend is változik. A receptkérelmeiket papír alapon a rendelő bejáratánál lévő postaládába kell bedobni, amelyen szerepeltetni kell:  név, cím, TAJ szám és a kért gyógyszer neve Ezen „receptírási rend” csak a Bénye-Káva háziorvosi praxishoz tartozó betegekre vonatkozik. A receptek felírása ez alapján „E” recept (elektronikus recept) formájában történik., amelyet a gyógyszertárakban bárki a TAJ szám bemondásával kiválthat. Tehát nem szükséges a betegnek a gyógyszerért személyesen elmennie, bármely hozzátartozó, ismerős a beteg TAJ számának bemondásával és saját személyi igazolvány bemutatásával kiválthatja a gyógyszereket.

Bényei orvosi rendelő telefonszáma: 06/29-434-086

Monori Szakrendelő telefonszáma: 06/29-412-129 vagy 06/29-412-360

Mentők: 104

Általános segélyhívó: 112

Védőnői tanácsadás igénybevétele: Parádi Rozália, elérhetősége: 06-70-518-42-49

Gyógyszertár: a kijárási korlátozás ideje alatt munkanapokon hétfő-szerda-péntek 11-13 óra között tart nyitva.

 

Az általános tűzgyújtási tilalom még mindig tart. Ennek megfelelően, tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is. Tűzesetek keletkezésének és terjedésének fokozott veszélye miatt ebben az időszakban belterületen sem javasolt az égetés. Szalonna sütés, bográcsozás csak kizárólag saját ingatlanon belül lehet, a tűz eloltásához szükséges eszközök, anyagok biztosítása mellett.

 

A koronavírus-járvány elleni védekezés első szakasza jövő hét végén lezárul, ezért a kijárási korlátozások helyett új szabályokat fog megalkotni a kormány, és fokozatosan újraindítható lesz az élet” - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Reméljük ez így lesz, és lassan, fokozatosan visszatérhetünk mindennapi megszokott életvitelünkhöz.  De addig is, minden Bényei Lakosnak kitartást, türelmet és jó egészséget kívánok!

Bénye, 2020. április 25.

 

                                                                                                          Kovács Erika

                                                                                                     Bénye Község polgármestere